Plastifikacija papira

 

Plastifikacija papira je postupak primene providne polimer folije na odštampani materijal u svrhu poboljšanja mehaničkih i estetskih svojstava. Polimer folija se nanosi pod visokim pritiskom sa jedne ili obe strane tabaka. Papir može biti plastificiran mat ili sjajnom folijom, i takav je mnogo otporniji na savijanje, grebanje, vlagu, UV zrake (mnogo manje bledi), boje postaju življe i više se ističu, teže se prlja (i moguće ga je očistiti), …

Topla plastifikacija papira koristi tanak sloj lepka koji se već nalazi na foliji, i pod visokim pritiskom, uz dovoljnu temperaturu, foliju lepi na tabak papira. Ovako plastificiran papir može se odmah koristiti ili dalje dorađivati, što je značajna prednost kada su rokovi kratki. Folija za plastifikaciju može biti mat ili sjajna. Maksimalni format naše mašine je B2. (Formati papira)

Mat plastifikacija papira - Beoprint štamparija Beograd

 

Mat plastifikacija papira

Mat plastifikacija papira je najčešći izbor za minimalistički dizajnirane proizvode jer se stilski najviše uklapa, i nenametljivo dodaje osećaj luksuza. Koristi se i u kombinaciji sa UV lakom, kao podloga. Odsjaj je minimalan ili nepostojeći.

 

 

 

 

 

Sjajna plastifikacija - Beoprint štamparija Beograd

 

Sjajna plastifikacija papira

Sjajna plastifikacija papira jasno ističe boje na odštampanom tabaku i pojačava ih. Efekat koji se dobija je estetski vrlo upadljiv. Na svetlosti se jako presijava, a pod prstima deluje glatko.

 

 

 

 

 

 


Plastifikacija papira – primeri